Löpning och trappträning

Som ni märkt fokuserar vi ju mycket på löpning i hemsidan och det är helt enkelt för vi anser det vara en så pass bra och effektiv träning. Men eftersom vi skrivit så mycket om det redan tänkte jag gå in på lite andra ämnen som är nära sammankopplade. Vilken sorts komplementträning är bra till löpning? Jo, trappträning!

Vad är trappträning?

Trappträning i trappor är bra för hälsan

Det är helt enkelt när man går i trappor. Jag kom och tänka på det när jag bodde i ett högt hus och hissen var trasig. Då var jag tvungen att ta trapporna och jag tänkte ”vilken fantastiskt bra träning det här är”.

Gång och promenader är också bra träning, men för att göra det effektivare – utan att springa/jogga – är trappgång det ultimata. Hur utför man då trappträning på bästa och enklaste sätt?

Det finns enkelt sagt 2 olika sätt, nämligen:

  1. Gå i en lång trappa
  2. Gå i en så kallad trappmaskin (Läs mer om dom här)

Eftersom de flesta inte har tillgång till långa trappor blir det lite svårt. Därför är trappmaskinen bästa valet för många. Tyvärr är det inte alla gym som har en trappmaskin, så du får vara lite uppmärksam när du väljer. Ett annat alternativ är såklart att köpa en, dock är de ganska dyra.

Trappgång är ett bra komplement till löpning eftersom det ger intensivare träning med mer fokus på rumpa och ben. Man kan även anpassa stegen för att träna olika delar. Med tyngd på tån tränar man framsida lår och mindre rumpa. Och med tyngd på hälen blir det mer fokus på rumpan.

Kommentera gärna med era egna erfarenheter och åsikter!